Miksi juuri Tapsan kurssille?

 

Vanha totuus sanoo, että helpoin tapa saada golflyönti pelikelpoiselle tasolle on se, että tekee kaiken väärin.

 

Yksi maailman kaikkien aikojen suurimmista nimistä lajin parissa, Ben Hogan, sanoi myös: Kumoa kaikki vaistosi ja tee täsmälleen päinvastoin kuin sinusta luonnolliselta tuntuisi, päädyt todennäköisesti hyvin lähelle täydellistä golfswingiä.

 

”Olisinpa heti alussa ymmärtänyt oikean opetuksen merkityksen, nyt taitaa olla jo liian myöhäistä” toteaa myös liian moni muutaman vuoden lajia harrastanut aivan liian usein.

 

Lajin alkumetreillä opitut tavat ja tuntemukset tulevat seuraamaan meitä läpi koko peliuran. Sen vuoksi on ensiarvoisen tärkeää, että myös golfliike opitaan heti alusta asti teknisesti oikeanlaiseksi. Ei se helpoin tai nopein tie pelaamisen äärelle ole, mutta varmasti palkitseva pidemmällä aikavälillä.

 

Oikealla tavalla opitut liikkeiden perusteet varmistavat sen, että kehitys lajin parissa voi jatkua ilman turhauttavia taka-askelia tai työläitä muutoksia jo muutaman vuoden pelin jälkeen. Huonosti opitut perusteet luovat selkeän esteen monien sellaisten lyöntien oppimiseen myös kokemuksen kertyessä, joita hyvään peliin välttämättä tarvitaan.

 

 

Oikealla tekniikalla on myös erittäin suuri terveydellinen vaikutus. Fyysisenä liikkeenä golflyönti on huomattavasti rajumpi suoritus, kuin mitä surin osa kuvittelee tai miltä se TV:stä katsoessa parhaiden pelaajien tekemänä näyttää. Huono tekniikka on omiaan lisäämään huomattavasti sekä selkä-, että myös olkapääseudun vaivoja kauden aikana. Onpa moni peliura niihin vallan loppunutkin jo muutaman vuoden jälkeen, jopa varsin lupaavilla kilpapelaajilla. Vamentaessani ammattilaispelaajia, olen aina pitänyt ykkösasiana, että minun tulee huolethia siitä, että loukkaatumiset eivät haittaa uraa ja sama pätee myös harrastajatasolla

 

95% harrastajista kärsii slaissista (oikealle kääntyvä hallitsematon kierre)

95% harrastajista on jossain vaiheessa kärsinyt pelaamisen estävistä selkä/ olakpäävammoista

Surimman osan harrastajista todellinen kehitys pysähtyy neljäntenä pelivuonna

 

Suurin osa yllämainituista ongelmista on merkittävältä osin vältettävissä hyvän alkeisopetuksen kautta, eli oppimalla vartalon oikea käyttö ja liikejärjestys heti alkumetreillä:

 

  • Oikeat mielikuvat suorituksesta

  • Oikeat lihastuntemukset liikkeestä

  • Huolella rakennetut perusteet mailaotteesta ja alkuasennosta

  • Tietoisuus omasta tekemisestä

 

Lähes 30 vuotta valmennuksen ja opetuksen parissa on näyttänyt paljon ja kuljettanut moneen suuntaan. Perusasiat eivät kuitenkaan tuona aikana ole mihinkään muuttuneet, pikemminkin niiden kunnioittaminen syvenee vuosi vuodelta. Ehkä sinunkin olisi hyvä oppia ne tehokkaasti heti alussa.